70 godina postojanja skole

Solistički koncert Slavena Balaća

U Svečanoj sali naše škole, u ponedeljak 27. februara, sa početkom u 19 časova, mladi klarinetista Slaven Balać održaće solistički koncert.

   Slaven Balać, rođen 03.04.2003. godine u Novom Sadu, Republika Srbija. Sin Mirjane i Slobodana Balać, svoje interesovanje za muziku pokazuje već u sedmoj godini života, kada postaje učenik svog oca. Od tog momenta svoj talenat i interesovanje za klarinet smatra svojim pozivom. Nakon te spoznaje, roditelji odlučuju da podrede svoje umetničke ambicije sinu, podržavajući ga u ostvarivanju strategijskih ciljeva i operativnih performansi koje definišu izvođačku delatnosti i razvojne faze sopstvenog muzičkog izraza. Kako bi se što više posvetio klarinetu, ispunjavajući lične standarde i ambiciju za postizanjem uspeha u polju umetnosti, uspešno je sproveo proces akceleracije u OŠ „Žarko Zrenjanin“ u Novom Sadu čiji je učenik osmog razreda. Trenutno pohađa treći razred OMŠ „Marko Tajčević“ iz Lazarevca, odelenje u Beogradu, u klasi mr Gorana Stojanovića. Vrednim, svakodnevnim radom i upornim vežbanjem, iterpretirajući dela velikana klarinetske literature, skreće pažnju šire društvene zajednice (domaće i inostrane) na svoj samopregoran rad u domenu izvođaštva na klarinetu. Svoje prve uspehe beleži na brojnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Nosilac je 18 prvih nagrada i dva laureata, 8 drugih i dve treće nagrade u Srbiji, Francuskoj, Italiji, Makedoniji, Češkoj Republici i Sloveniji.

Kao jedini učesnik iz Srbije i najmlađi polaznik, uspešno završava seminar klarineta (dodeljen kao specijalna nagrada) u Podsredi (Slovenija) kod prof. Andreja Zupana, za izuzetno izvođenje obavezne kompozicije domaćeg autora na takmičenju „Emona“ u Ljubljani 2013. godine.

Pohađao je seminar i Međunarodnu radionicu za duvačke instrumente u Crnoj Gori kod prof. Sofije Molčanove-Nemačka. Na prestižnom Mc-Gill univerzitetu u Kanadi pohađao je masterklas kod prof. Alana Deganje-Montreal, Kvebek, i prof. Dejvida Krakauera-SAD. U nameri da proširi sopstvene potencijale kako bi proaktivno razvio svoju umetničku karijeru, pridružio se velikoj zajednici globalno orijentisanih mladih ljudi delujući kao član i solista Kamernog sastava i Narodnog orkestra Ansambla „Vila“ iz Novog Sada. Kao solista nastupao je ispred gudačkog orkestra MŠ “Isidor Bajić” iz Novog Sada i duvačkog orkestra “Murohalom”-Mađarska a kao kamerni muzičar u koncertnoj dvorani Kolarčeve zadužbine i svečanoj sali beogradske filharmonije. Stalni je član i solista Filharmonije mladih “Borislav Pašćan” sa kojom je nastupao u Domu kulture Novi Bečej, novosadskoj Sinagogi i Narodnom pozorištu u Beogradu pod upravom maestra Đorđa Pavlovića. Imao je čast da nastupi u Palati Srbija pred predsednikom gospodinom Tomislavom Nikolićem i Patrijarhom Irinejom.

Do sada je imao četiri solistička koncerta: u Novom Bečeju, Lazarevcu, Novom Sadu, Gornjem Milanovcu i preko 120 javnih nastupa u Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori, BiH, Makedoniji, Francuskoj, Češkoj Republici, Italiji, Mađarskoj i Kanadi.

U Zrenjaninu će nastupiti sa gostom Stefanom Benčićem (trombon).

 

Program

Slaven Balać, klarinet

X. Lefevre: 7e Sonate

J. Ed Barat: Piece in Sol minor

N. Ostojić:  Rođendanski minjon za klarinet solo

S. Božić: Na Mladu Nedelju

 

Stefan Benčić, trombon

J.G. Albrechtsberger: Koncert sa alt trombon I stav Allegro moderato

L. Grondhal: Koncert za trombon I stav Moderato assai ma molto maestoso

V. Monti: Csardas

***** Pauza *****

Slaven Balać, klarinet

F. V. Krommer: Koncert za klarinet  Es dur op. 36. 

 

ULAZ JE SLOBODAN.

DOBRODOŠLI!

Koncert studenata klavira

   U ponedeljak, 16. januara sa početkom u 18 časova, u Svečanoj sali naše škole održaće se koncert studenata klavira sa Akademije umetnosti u Novom Sadu. Publici će se predstaviti Luka Jovanović, Danilo Kulušić, Kosta Knežević, Dragutin Vučić i Uglješa Brkljač, koji studiraju u klasama profesora Iris Kobal i Ratimira Martinovića. Posetioci će imati priliku da čuju raznovrstan program iz opusa Frederika Šopena: Etide, Skerca, Nokturna, Fantazije i Balade.

Ulaz je slobodan.

DOBRODOŠLI!

Veče solo pesama i operskih arija

 

Pozivamo Vas na veče solo pesama srpskih, ruskih, rumunskih, mađarskih i drugih autora i najlepših arija iz opereta i opera. 

Dela Rosinija, Pučinija, Lehara, Alabjeva, Deliba, Biničkog, Konjvića, Kalmana i drugih izvešće dve umetnice iz Novog Sada, Silvia Minea – sopran i Ružica Pavlović – klavirska saradnja.

Ovaj koncert održaće se 24. oktobra sa početkom u 18 časova, u Svečanoj sali Muzičke škole ''Josif Marinković'' Zrenjanin.

Ulaz je slobodan.

 

DOBRODOŠLI!

Veče kamerne muzike XX veka

 

Kamerni trio koji čine Vasa Vučković (klarinet), Marta Dragaš (violina) i Marina Rajnović Babović (klavir) nastupiće 11. oktobra u 19 časova u Svečanoj sali naše škole. Na njihovom koncertu, koji nosi naziv ''Veče kamerne muzike XX veka'', imaćemo priliku da uživamo u delima Arama Hačaturijana, Igora Stravinskog i Pola Šenfilda.

 

   Vasa Vučković je diplomske i master studije završio je u klasi prof. Nikole Srdića na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Trenutno je student doktorskih studija kamerne muzike na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Dejana Subotića. Tokom školovanja usavršavao se na majstorskim kursevima renomiranih solista i pedagoga, kao što su: Michel Arrignon, François Benda, Mate Bekavac,  Jože Kotar, Tadej Kenig, Béla Kovács, Zsolt  Szatmári, Calogero Palermo, Paolo Beltramini, Juan Ferrer, Seiki Shinohe i drugi.

Kao solista, član orkestra i raznovrsnih kamernih sastava nastupao je na festivalima NOMUS, Belef, A-fest, Festival Ljubljana, Europa Cantat, SOMUS, KoMA, Front Festival, Ruid al Sud, Walter Boyekens Festival, kao i u drugim prilikama u zemlji i inostranstvu, uključujući  Italiju, Sloveniju, Mađarsku, Nemačku, Veliku Britaniju, Bosnu i Hercegovinu, Belgiju i Holandiju. Od 2014. godine je na poziciji solo – klarineta MAKRIS NOVOG SIMFONIJSKOG ORKESTRA.

Nastupao je kao solista sa Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, orkestrom Kamerata Pančevo i ansamblom Hor Klarineta.

Sa pijanistkinjom Natašom Penezić osnovao je duo Vers la Flamme 2012. godine. Duo je do sada nastupao u mnogim gradovima Srbije, sa repertoarom koji podrazumeva promociju moderne i savremene muzike kao i premijerna izvođenja. Duo je snimao za Radio Novi Sad, te je i nastupao na radijskim emisijama posvećenim klasičnoj muzici.

 

 

Marta Dragaš je svoje muzičko obrazovanje započela u sedmoj godini u rodnoj Rumi. Srednju muzičku školu ''Isidor Bajić'' završila je u klasi prof. Zima Čabe. Za vreme školovanja nagrađena je na mnogim domaćim i međunarodnim takmičenjima. Diplomirala je 2008. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Megumi Teshima. Od 2008. zaposlena je u Orkestru opere Srpskog narodnog pozorišta, a iste godine postala je  i stalni član Vojvođanskog simfonijskog orkestra u kome je na mestu vođe drugih violina od 2013. godine. Kao član Noster Modus tria, koji je postojao od 2008. do 2012. godine, pohađala je masterklas pod vođstvom Artemis kvarteta u Berlinu 2011. Kao član gudačkog kvarteta Lira snimala je za CD izdanje albuma Times Of Day Borisa Kovača.

 

 

 

Marina Rajnović Babović rođena je 1985. godine u Zrenjaninu. Klavir je počela da svira sa osam godina u klasi prof. Irene Bugarski u Muzičkoj školi ''Josif Marinković'' u Zrenjaninu. U istoj školi maturirala je u klasi prof. Edite Majorfi. Za vreme srednjoškolskog obrazovanja pohađala je mnogobrojne majstorske kurseve.

Svoje pijanističke studije nastavila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Jokut Mihailović i asistenta Mihajla Zurkovica. Tokom studija nastupala je po Srbiji kao solistkinja i u kamernim sastavima. Održala je solističke koncerte u Rumi, Somboru i Zrenjaninu.

Od 2008. do 2010. godine radi kao klavirski saradnik u Baletskoj školi ''Dimitrije Parlić'' u Zrenjaninu, a potom dobija posao u Muzičkoj školi ''Josif Marinković'' u Zrenjaninu, kao nastavnik klavira i korepetitor. Tokom 2011. godine honorarno radi u Srpskom narodnom pozorištu kao korepetitor baleta i kao član orskestra opere.

Od jeseni 2008. godine pa do 2012. svira u klavirskom triju Noster Modus sa violinistkinjom Martom Dragaš i violončelistkinjom Milicom Svirac. Pored brojnih nastupa, sa tim triom je 2011. pohadjala i majstorski kurs u Berlinu koji je vodio Artemis kvartet.

 

PROGRAM

 

Aram Khachaturian: Trio for Clarinet, Violin and Piano

1.Andante con dolore, con molt’espressione

2.Allegro

3.Moderato

 

Igor Stravinsky: Suite from Historie du Soldat

1.Marche du soldat

2.Le violon du soldat

3.Petit concert

4.Tango – Valse – Rag

5.Danse du Diable

 

Paul Schoenfield: Trio for Clarinet, Violin and Piano

1.Freylakh

2.March

3.Nigun

4.Kozatske

 

ULAZ SLOBODAN.

DOBRODOŠLI!

Kontakt

Za sva pitanje možete nas kontaktirati putem:

  •  Telefon: +381 (0) 23/561-104

Poveži se sa nama

Mi smo i na socijalnim mrežama. Poveži se sa nama da budemo u kontaktu!