61 festival

Dobrodošli na Prvo takmičenje mladih solfeđista ''Josif''!


   U Svečanoj sali naše škole, u subotu, 9. aprila u 10 časova, biće otvoreno Prvo takmičenje mladih solfeđista ''Josif'' 2016. Ovo takmičenje
namenjeno je početnicima, najmlađim učenicima osnovnog muzičkog obrazovanja i vaspitanja, i prva je manifestacija takvog tipa u regionu.

Takmičenje mladih solfeđista ''Josif'' 2016. zamišljeno je sa ciljem da učenici još u prvom periodu upoznavanja muzičkih predmeta dobiju priliku da zavole solfeđo kroz druženje i razmenu iskustava sa svojim vršnjacima. Razmatranjem raznovrsnosti koje nam pruža predmet solfeđo, došli smo na ideju da proširimo granice i dana možda nešto neobičniji načinpristupimo osmišljavanju takmičarskih disciplina, ne prelazeći okvire programskih zahteva predviđenih za početne razrede četvorogodišnjeg i šestogodišnjeg osnovnog muzičkog obrazovanja i vaspitanja. Ovim putem želeli bismo da pružimo priliku talentovanim učenicima da pokažu svoje znanje, veštine i umeće, a prosečnim učenicima mogućnost da kroz zajednički, timski rad, preskoče granicu prosečnosti i stignu do boljih rezultata, te da nastave da rade i vežbaju.

Svoje umeće će u subotu pokazati 30 učenika I razreda i 21 učenik II razreda osnovnog muzičkog obrazovanja. Pored kandidata iz naše škole, nastupiće i gosti iz Muzičke škole u Vrbasu, kao i iz Škole za osnovno muzičko obrazovanje u Bačkoj Palanci. Za regularnost takmičenja zadužen je tročlani žiri u sastavu: Ksenija Marjanski (MŠ ''Josif Marinković'' Zrenjanin), Gordana Opačić (ŠOMO ''Slavenski'' Novi Sad) i Jelena Jović (MŠ ''Petar Krančević'' Sremska Mitrovica). Više detalja o Takmičenju mladih solfeđista ''Josif'' možete videti ovde.

U širenju pozitivnog stava prema muzici veliki udeo ima dobra atmosfera, zajedničko muziciranje i druženje, te ćemo se time i voditi. Zato smo osmislili i raznovrsne dodatne aktivnosti, koje za sada ostaju iznenađenje, a u njima će zajedno učestvovati i gosti i domaćini.

U organizaciji i pripremi Takmičenja mladih solfeđista ''Josif'' učestvovali su svi članovi Stručnog veća za teoretski odsek OMO.

 

Dobrodošli!

Najava XVI Takmičenja mladih pijanista

   Šesnaesto po redu Takmičenje mladih pijanista zvanično će biti otvoreno u petak, 18. marta u 19 časova, u Svečanoj sali Muzičke škole ''Josif Marinković''. Tom prilikom biće održan koncert na čijem prvom delu će nastupiti bivši učenici škole, a sadašnji studenti klavira na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu – Tijana Cerović, Kristina Dalea, Marko Mojin i Jelena Lazić. U drugom delu koncerta publika će moći da čuje klavirski duo koji čine Miloš Stanojević i Dragoš Holclajtner, studenti doktorskih studija na odseku za kamernu muziku na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Na taj način će simbolično biti prikazane i obuhvaćene discipline sada već tradicionalnog Takmičenja mladih pijanista – klavir i klavirski duo – koje su i ove godine koncipirane tako da obuhvataju sve uzraste, od predkategorije, preko kategorija za osnovno muzičko obrazovanje, do srednje škole. Program koncerta možete videti ovde.

Učenici iz različitih delova Srbije imaće priliku da pokažu svoje izvođačke veštine tokom 19. i 20. marta, a u nedelju u 12 časova biće proglašeni pobednici. Na završnom koncertu nastupiće oni koji se pokažu kao najuspešniji, tako da program ovog koncerta ostaje iznenađenje. Kandidate će ocenjivati stručni žiri koji čine eminentni pijanisti i pedagozi, profesor Milan Miladinović, profesor Srđan Dalagija i profesorica Melita Mironović. Satnicu nastupa takmičara, kao i ostale detalje vezane za Takmičenje mladih pijanista, možete videti ovde.

Takmičenje je i ove godine otvorenog karaktera, te su svi poznavaoci i ljubitelji umetničke muzike dobrodošli. Srdačno Vas očekujemo!

Koncert: Igor Subotin - violina i Tina Nikolovski - klavir

violin and piano by rock violinKoncert Igora Subotina (violina) i Tine Nikolovski (klavir) održaće se u utorak, 15. marta u 17:30 časova u Svečanoj sali naše škole.

Igor Subotin – rođen je 1993. godine u Novom Sadu. Svoje muzičko obrazovanje započinje sa 7 godina u ŠPOMO Josip Slavenski u Novom Sadu u klasi prof. Ružice Kovač. U 2004. godini nastavlja svoje obrazovanje u klasi prof. Vitalija Gulijčuka. Godine 2012. završava srednju muzičku školu ,,Isidor Bajić“ u Novom Sadu u klasi prof. Mirjane Bogdanović. Upisuje Akademiju umetonsti u Novom Sadu u klasi prof. Jevgenije Kravcev. Sada je student četvrte godine na Akademiji umetnosti u klasi prof. Miroslava Pavlovića.

Tokom svog školovanja osvojio je brojne pretenciozne nagrade, kako u zemlji tako i u inostranstvu: International Competition for violinists ‘’Petar Toškov’’,‘’Petar Konjović’’, International String Festival in Sremska Mitrovica (String Fest laureat 2012. godine, kao i duo “Ad Libitum” laureat), Republičko takmičenje (Beograd 2008. godine laureat), Republičko takmičenje muzičkih škola Srbije (prva nagrada), Međunarodno takmičenje „Davorin Jenko“ (laureat, kamerna muzika) i mnoge druge u svojoj zemlji. International Competition ‘’Ohrid Pearls’’, ‘’Memorial George Enescu’’, World Competition for Young Violinists Brentonico (Italija).

Bio je član CEIYO (Central European Initiative Youth Orchestra) sezona 2006, 2007, 2008. i 2009. godine. Dobitnik je stipendije za Musica Mundi International Chamber Music Course and Festival for Young Musicians 2010/2011. Waterloo (Belgija). Takođe je i učestvovao i na Music Festival Academy in Moritzburg 2014. godine (Heinrich Schiff). Učestvovao je na Internacionalnom Festivalu u Sarajevu ,,Muzika na žici“ kao solista i član orkestra po pozivu organizatora i prof. Violete Smailović – Huart poznate violinistkinje (2011, 2012).

Aktivni je učesnik Festivala studenata departmana Muzičke umetnosti Akademije Novog Sada (A – FEST) kao solista i kao kamerni izvođač tokom svih godina studija. Koncertmajstor je Akademskog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom prof. Andreja Bursaća. Član kamernog gudačkog orkestra  NOMUS 2016. godine.

Dobitnik je nagrade Laureat Vlade AP Vojvodine iz oblasti: Umetnost (muzika ) 2008. godine.

Polaznik je brojnih violinskih masterklasa kod brojnih eminentnih svetskih profesora: Irina Jašvili, Marina Jašvili, Ivri Gitlis, Violeta Smailović – Huart, Mateja Marinković, Blagorodna Tanjeva, Maja Jokanović i Dejan Bogdanović.

 

Tina Nikolovski – rođena je 1980. godine u Nišu. U Muzičkoj školi „Josif Marinković“ u Zrenjaninu završila je nižu školu klavira u klasi prof. Miroslave Bulovan, a srednju školu - odsek klavir u klasi prof. Dragoljuba Bugarskog. Na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu diplomirala je na odseku klavir u klasi prof. Deane Pataković Fasnaht i asistenta Nataše Mitrović. Na istom fakultetu završila je specijalističke studije za kamernu muziku u klasi prof. Ljudmile Gross Popović. Trenutno pohađa završnu godinu doktorskih studija kamerne muzike na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Dobitnica je više nagrada na Republičkim takmičenjima muzičkih i baletskih škola Srbije, a na Smotri muzičkih talenata u Sremskim Karlovcima osvojila je treće mesto u kategoriji srednjih škola Srbije. Usavršavala se na seminarima profesora Miroslave Lili Petrović, Kemala Gekića i Ninoslava Živkovića. U toku školovanja, kao solista i kao član klavirskog dua, nastupala je na koncertima u Zrenjaninu – u Savremenoj galeriji, Kulturnom centru, Baroknoj sali, Narodnom pozorištu ,,Toša Jovanović”, Muzičkoj školi Subotica, Muzičkoj školi ,,Isidor Bajić” Novi Sad, kao i u Beogradu u Zadužbini Ilije M. Kolarca, Studentskom kulturnom centru, Centru lepih umetnosti „Guarnerius“ i Ruskom domu. Od 2004. godine zaposlena je u Muzičkoj školi „Josif Marinković“ u Zrenjaninu na mestu profesora klavira, kamerne muzike i klavirskog saradnika na gudačkom odseku i odseku solo pevanje. 2011. godine bila je oficijelni korepetitor takmičenja solo pevača “Obzorja na Tisi” u Novom Bečeju. Trenutno radi i kao saradnik-korepetitor u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu i kao klavirski saradnik Pevačkog društva Prepodobni Rafailo Banatski i Gradskog dečijeg hora Kulturnog centra Zrenjanina.

Sa Anom Aleksić Šajrer – sopran sarađuje od 2008. godine. 2011. godine upisuju specijalističke umetničke studije za kamernu muziku na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a 2012. godine specijaliziraju u klasi prof. Ljudmile Gross Popović. U toku studija održale su koncerte u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije, u Dečjem kulturnom centru u Beogradu i u Svečanoj sali Muzičke škole ,,Josif Marinković” Zrenjanin. Od 2012. godine pohađaju doktorske umetničke studije za kamernu muziku na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Ljudmile Gross Popović gde su trenutno na završnoj godini studija.

 

Program:

 

L. v. Betoven: Sonata za violinu i klavir br. 5 op. 24

Allegro

Adagio molto espressivo

Scherzo

Rondo

 

M. Mihajlović: Bagatele br. 3 i br. 4

 

J. Brams: Sonata za violinu i klavir br. 3 op. 108

Allegro

Adagio

Unpocco presto e con sentimento

Presto agitato

 

H. Vienjavski: Varijacije na originalnu temu op. 15

Rezultati VII Vojvođanskog festivala harfe

   Rezultate VII Vojvođanskog festivala harfe možete pogledati OVDE


Kontakt

Za sva pitanje možete nas kontaktirati putem:

  •  Telefon: +381 (0) 23/561-104

Poveži se sa nama...

Mi smo i na socijalnim mrežama.... Poveži se sa nama da budemo u kontaktu!