61 festival

Dobrodošli na VII Vojvođanski festival harfe!

   U subotu 12. marta, sa početkom u 10 časova, u Muzičkoj školi ''Josif Marinković'' u Zrenjaninu održaće se VII Vojvođanski festival harfe. Na festivalu će ove godine svoje umeće pokazati učenici osnovnih i srednjih muzičkih škola, kao i studenti harfe.

Takmičarski deo odvijaće se u Svečanoj sali škole prema ustanovljenoj satnici. Nakon takmičenja, u 20 časova će biti upriličen svečani koncert i dodela nagrada najuspešnijim takmičarima. Na svečanom koncertu ovogodišnji laureati svih kategorija izvešće po jednu kompoziciju, a program će svojim nastupom obogatiti i Duo ''Orfej'' (Marija Basta – harfa, Ivana Damjanov – klavir) koji će izvesti kompoziciju Euridika Helene Sirmiumske.

Ulaz na VII Vojvođanski festival harfe i na svečani koncert je besplatan i otvoren za sve ljubitelje ovog bajkovitog instrumenta.

Više detalja o ovogodišnjem Vojvođanskom festivalu harfe možete pronaći ovde.

Srdačno vas očekujemo!

''Dan otvorenih vrata'' u našoj školi

   Poštovani osmaci,

ukoliko volite muziku i razmišljate o svom budućem opredeljenju, a brinete se da ste zakasnili sa muzičkim obrazovanjem – imamo lepu vest za vas! Muzička škola ''Josif Marinković'' organizuje pripremnu nastavu za prijemni ispit za srednju školu, i to baš namenjenu kandidatima koji nemaju završenu nižu školu a želeli bi da se muzički usavrše.

Pripremna nastava počela je 20. februara i održavaće se svake naredne subote u prostorijama škole, sa početkom u 10 časova. Na pripremnoj nastavi upoznaćete se sa zahtevima prijemnog ispita i postepeno sticati – ili razviti već postojeće – veštine i znanja. Stručni kadar muzičke škole uvodiće vas u svet muzike, pa tako sve do samog prijemnog ispita koji se održava početkom juna, pre upisa u ostale srednje škole. To je još jedna pogodnost i šansa koju svakako vredi isprobati!

Poziv je još uvek otvoren i možete se priključiti pripremnoj nastavi sve do kraja marta.

Zrenjaninska muzička škola nudi mogućnost upisa na tri različita odseka: vokalno-instrumentalni, teoretski, i odsek za dizajn zvuka. Svaki odsek je primamljiv i lep na svoj način. Odgovore na različita pitanja (na primer, koje predmete slušaju srednjoškolci u muzičkoj, ili koje muzičke discipline treba savladati na prijemnom) možete potražiti na sajtu muzičke škole www.josif.edu.rs u odeljcima ''O nama'' (Delatnost) ili ''Informator'' (Ispiti). Odgovore na mnoga druga pitanja možete dobiti ako pozovete školu na broj telefona 023/561–104 ili uputite elektronsku poštu na mejl adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. .

Ipak, najjednostavniji način da rešite sve nedoumice jeste da dođete u Muzičku školu ''Josif Marinković'' koja se nalazi na adresi Trg slobode 7 u Zrenjaninu. U ponedeljak, 29. februara, škola će promovisati svoje potencijale i organizovati ''Dan otvorenih vrata'' za sve zainteresovane kandidate i njihove roditelje. Od 16 do 18 časova možete posetiti časove i videti kako izgleda grupna i individualna nastava u našoj školi. U 18 časova održaće se koncert u Svečanoj sali, a nakon toga sledi prezentacija svakog odseka.

DOBRODOŠLI!

Prvi tematski koncert studenata Katedre za klavirski praktikum AuNS

   U ponedeljak 22. februara, sa početkom u 18 časova, u Muzičkoj školi ‘’Josif Marinković’’ u Zrenjaninu održaće se koncert na kome će nastupiti studenti Katedre za klavirski praktikum Akademije umetnosti iz Novog Sada. Koncert je posvećen Etidama američkog kompozitora Filipa Glasa (Philip Glass, 1937) i prvi je tematski koncert Katedre za klavirski praktikum.

Filip Glas je 1994. godine, rešen da postane bolji pijanista, počeo ozbiljno da radi na seriji kratkih kompozicija koje će mu pomoći da unapredi veštinu sviranja na klaviru. Dve decenije kasnije, dvadeset izuzetnih etida je konačno završeno i one su svedočanstvo o duboko intimnoj vezi jednog čoveka s njegovim instrumentom, kao i o razvojnom putu njegovog stila.

U decembru 2014. godine, Glas je sa još devetoro pijanista premijerno u Njujorku izveo svih dvadeset etida. Premijerno izvođenje u Srbiji bilo je u maju 2015. godine u Kolarčevoj zadužbini, u okviru internacionalnog festivala Ring Ring, kada su ovaj komplet etida izvele, svaka na osoben način, Nada Kolundžija, Branka Parlić i Nataša Penezić, tri pijaniskinje različitog senzibiliteta.

Katedra za klavirski praktikum Akademije umetnosti u Novom Sadu, zahvaljujući entuzijazmu pojedinih profesora i studenata, još od 2007. godine održava godišnje koncerte. Od samog početka na godišnjim koncertima se svirala klavirska literatura novijeg datuma, a neretko su na njima studenti izvodili i sopstvene kompozicije. Ove godine su, pored već tradicionalnog godišnjeg, studenti i profesori Katedre za klavirski praktikum prvi put pripremili i dodatni – tematski koncert – i pozabavili se načinom izvođenja Nove Muzike, odnosno muzike minimalizma i postminimalizma. Zahvaljujući tome, imaćemo priliku da uživamo u prvih deset Glasovih etida u izvođenju studenata različitih studijskih grupa kojima je klavir samo jedan od obaveznih predmeta.

Desetoro studenata sviraće po jednu Glasovu etidu, prema svom izboru. Oni nisu budući pijanisti, već budući muzički pedagozi, kompozitori, orguljaši, solo pevači, etnomuzikolozi i muzikolozi, koji vole da istražuju, pronalaze novu literaturu i osete sve strepnje i čari kreativnosti tokom javnog izvođenja. Studente su pripremili profesori Jelena Simonović Kovačević, Nataša Penezić, Julija Bal, Jelena Bajić Bojanić, Kosta Jevtić, Maja Alvanović, Irina Zagurskaja i Branka Parlić, koja se još od sredine 80-ih posvećeno bavi novom muzikom 20. i 21. veka, a posebno je zaslužna, između ostalog, i za upoznavanje ovdašnje publike sa stvaralaštvom Filipa Glasa.

Upravo zbog tematskog usmerenja, idejni tvorci su odlučili da ovaj program podele sa širom publikom, te je organizovano tri koncerta u različitim gradovima Vojvodine. Prvi tematski koncert studenata Katedre za klavirski praktikum na kojem je izvedena prva sveska Glasovih Etida (110) održan je 17. februara u Gimnaziji “Žarko Zrenjanin” u Vrbasu. Nakon nastupa u našoj školi, studenti će isti program izvesti i u Gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sadu, 25. februara.

 

PROGRAM KONCERTA U ZRENJANINU:

 

Etida No. 1  – Jovana Filipović, 2. godina kompozicije

Etida No. 2  – Lazar Rakić, 1. godina muzičke pedagogije

Etida No. 3  – David Bertran, 1. godina orgulja

Etida No. 4  – Milan Perišić, master student kompozicije

Etida No. 5  – Jovana Filipović, 2. godina kompozicije

Etida No. 6  – Aleksandra Marković, 4. godina muzičke pedagogije

Etida No. 7  – Milica Jovičić, 1. godina muzičke pedagogije

Etida No. 8  – Dimitrije Beljanski, 2. godina muzičke pedagogije

Etida No. 9  – Senka Rajšić, 4. godina muzičke pedagogije

Etida No.10 – Dimitrije Beljanski, 2. godina muzičke pedagogije

 

Ulaz na koncert je besplatan. Dobrodošli!

Putovanje u Budimpeštu

Naša delegacija u poseti BudimpeštiNa poziv Balog Gabora (Balog Gábor), direktora isturenog odeljenja Bečkog konzervatorijuma u Budimpešti (Vienna Konservatorium Budapest),  učenici i profesori naše škole su 3. i 4. februara bili u poseti ovoj renomiranoj ustanovi. Ovaj Konzervatorijum nalazi se na budimpeštanskom ostrvu Čepel (Csepel), najvećem ostrvu na reci Dunav u Mađarskoj.

Naša delegacija imala je priliku da prisustvuje časovima i upozna tamošnje predavače i studente, kao i da se na licu mesta informiše o načinu rada Bečkog konzervatorijuma. Svi su nas srdačno dočekali, a posebno vreme za nas izdvojili su predavači koji su našim učenicima održali časove, profesori: Drafi Kalman (Dráfi Kálmán) – klavir, Ivan Ildiko (Iván Ildikó) – solo pevanje, Ž. Sabo Marija (Zs. Szabó Mária) – violina, Kolarič Kinga (Kolarics Kinga) – harfa, Borbelj Mihalj (Borbély Mihály) – džez saksofon i Batori Janoš (Bátori János) – džez truba. Već prvog dana u 17 časova usledio je zajednički koncert naših učenika i studenata Konzervatorijuma. Koncert je bio raznovrstan i na izuzetno visokom nivou, što je svojim reakcijama potvrdila i publika čije ćemo ovacije dugo pamtiti.

Domaćini su se zaista potrudili da što bolje organizuju našu posetu, te je za ova dva dana, pored edukativnog programa, izdvojeno i vreme za upoznavanje sa znamenitostima i čarima Budimpešte. Sa putovanja smo se vratili puni utisaka, motivisani da nastavimo da radimo, podstaknuti da i dalje težimo najboljim rezultatima.

Inače, saradnja sa ovom prestižnom ustanovom započela je početkom decembra prošle godine, na inicijativu bivšeg učenika naše škole Donat Šandora (Donát Sándor) koji se trenutno nalazi na studijama u Budimpešti i kojem dugujemo posebnu zahvalnost. Na ovaj način ostvarena su nova poznanstva i postavljena je osnova za stvaranje čvrste veze između naše škole i isturenog odeljenja Bečkog konzervatorijuma u Budimpešti. Fotografije sa našeg putovanja možete pronaći u našoj foto-galeriji.

Kontakt

Za sva pitanje možete nas kontaktirati putem:

  •  Telefon: +381 (0) 23/561-104

Poveži se sa nama...

Mi smo i na socijalnim mrežama.... Poveži se sa nama da budemo u kontaktu!