61 festival

Putovanje u Budimpeštu

Naša delegacija u poseti BudimpeštiNa poziv Balog Gabora (Balog Gábor), direktora isturenog odeljenja Bečkog konzervatorijuma u Budimpešti (Vienna Konservatorium Budapest),  učenici i profesori naše škole su 3. i 4. februara bili u poseti ovoj renomiranoj ustanovi. Ovaj Konzervatorijum nalazi se na budimpeštanskom ostrvu Čepel (Csepel), najvećem ostrvu na reci Dunav u Mađarskoj.

Naša delegacija imala je priliku da prisustvuje časovima i upozna tamošnje predavače i studente, kao i da se na licu mesta informiše o načinu rada Bečkog konzervatorijuma. Svi su nas srdačno dočekali, a posebno vreme za nas izdvojili su predavači koji su našim učenicima održali časove, profesori: Drafi Kalman (Dráfi Kálmán) – klavir, Ivan Ildiko (Iván Ildikó) – solo pevanje, Ž. Sabo Marija (Zs. Szabó Mária) – violina, Kolarič Kinga (Kolarics Kinga) – harfa, Borbelj Mihalj (Borbély Mihály) – džez saksofon i Batori Janoš (Bátori János) – džez truba. Već prvog dana u 17 časova usledio je zajednički koncert naših učenika i studenata Konzervatorijuma. Koncert je bio raznovrstan i na izuzetno visokom nivou, što je svojim reakcijama potvrdila i publika čije ćemo ovacije dugo pamtiti.

Domaćini su se zaista potrudili da što bolje organizuju našu posetu, te je za ova dva dana, pored edukativnog programa, izdvojeno i vreme za upoznavanje sa znamenitostima i čarima Budimpešte. Sa putovanja smo se vratili puni utisaka, motivisani da nastavimo da radimo, podstaknuti da i dalje težimo najboljim rezultatima.

Inače, saradnja sa ovom prestižnom ustanovom započela je početkom decembra prošle godine, na inicijativu bivšeg učenika naše škole Donat Šandora (Donát Sándor) koji se trenutno nalazi na studijama u Budimpešti i kojem dugujemo posebnu zahvalnost. Na ovaj način ostvarena su nova poznanstva i postavljena je osnova za stvaranje čvrste veze između naše škole i isturenog odeljenja Bečkog konzervatorijuma u Budimpešti. Fotografije sa našeg putovanja možete pronaći u našoj foto-galeriji.

Laureat na Međunarodnom takmičenju ''Davorin Jenko'' 2016.

Ivana Damjanov, IV SMŠ - klavir

Učenica naše škole, Ivana Damjanov (IV razred SMŠ – klavir), učestvovala je 30. januara na 13. Međunarodnom takmičenju ''Davorin Jenko'' u Beogradu. Osvojila je I-1 nagradu – 98 bodova – i ponela titulu LAUREATA u C kategoriji.

ČESTITAMO!!!

Više detalja o ovom prestižnom takmičenju možete pronaći ovde.

XVI Takmičenje mladih pijanista

XVI TAKMIČENJE MLADIH PIJANISTA 

održaće se 19. marta 2016. godine u Svečanoj sali Muzičke škole ''Josif Marinković'' u Zrenjaninu.

Učesnici će se ove godine takmičiti u disciplinama:

  • SOLO KLAVIR  i
  • KLAVIRSKI DUO.

 

Rok za prijavljivanje je 19. februar 2016. godine.

Propozicije, Pravilnik i Prijavu za XVI Takmičenje mladih pijanista možete preuzeti ovde.

Donacija Pokrajinskog sekretarijata: interaktivna tabla i renesansna harfa

U našu školu je 30. oktobra stigla interaktivna tabla marke ''iBoard interactive'', a 19. novembra i mala harfa ''Camac Harp France''.

Osnovna ideja bila je da se interaktivna tabla (takozvana pametna tabla – smart board) prvenstveno koristi u grupnoj nastavi solfeđa i teorije muzike sa učenicima niže škole. Istovremeno ona je na raspolaganju i učenicima srednje škole, kako za stručne, tako i za opšteobrazovne predmete. Pametna tabla ''zahteva'' aktivnije učešće i učenika i predavača, a moramo se pohvaliti i nastavnicima naše škole koji su vrlo entuzijastično prihvatili izazov da u svom poslu koriste svetske metodičke alatke, tehnologije i osavremenjene programe. Oni su obuku za rukovanje interaktivnom tablom prošli odmah po njenoj postavci. Muzičkoj školi ''Josif Marinković'' na ovaj način je omogućeno praćenje najsavremenijih trendova u obrazovanju i vaspitanju. Već sada je uočljivo da je interaktivna tabla našu nastavu učinila dinamičnijom, a mogućnost upotrebe različitih medija i inforacija koje su dostupne na licu mesta (putem interneta sa kojim je tabla povezana) na drugačiji način inspirišu svakog ko prisustvuje časovima obogaćenim interaktivnim sadržajem.

Sa druge strane, na nešto ''klasičniji'' način, nastavu u Muzičkoj školi oplemeniće i prisusvo male harfe. Ovaj nadasve specifičan instrument ima 38 žica a poznat je i pod nazivima keltska, kao i renesansna harfa. Širom sveta (posebno u Irskoj i Južnoj Africi) koristi se kao narodni instrument, ali se na njoj istovremeno izvoditi širok spektar muzičke literature svih epoha i stilova. Mala harfa je veoma važna za individualnu nastavu sa najmlađim učenicima koji će uz nju lakše ostvariti svoje početne muzičke korake. Ona omogućava bezbolniji prelazak na najveći i najsloženiji trzački instrument – veliku, pedalnu harfu. Primenljiva je i u radu sa srednjoškolcima. Na ovogodišnjem Republičkom takmičenju u kategoriji harfe jedan od zahteva je izvođenje tradicionalne srpske muzike na maloj harfi, pa se učenici i profesori sa trzačkog odseka posebno raduju novom instrumentu koji će im omogućiti da ravnopravno učestvuju na ovoj renomiranoj muzičkoj manifestaciji. Takođe, ovaj instrument će svoju primenu naći i na predstojećem Vojvođanskom festivalu harfe koji se tradicionalno održava kod nas.

Sredstva za novu školsku opremu su dobijena po osnovu Konkusa za finansiranje i sufinansiranje nabavke opreme za škole osnovnog obrazovanja i vaspitanja i škole srednjeg obrazovanja na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine za 2015. godinu. Uz veliku zahvalnost koju dugujemo Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice AP Vojvodine, ubeđeni smo da će prisustvo interaktivne table i male harfe u Muzičkoj školi ''Josif Marinković'' ostaviti dugotrajne pozitivne efekte, a da će naša nastava biti još lepša i kvalitetnija.

Kontakt

Za sva pitanje možete nas kontaktirati putem:

  •  Telefon: +381 (0) 23/561-104

Poveži se sa nama...

Mi smo i na socijalnim mrežama.... Poveži se sa nama da budemo u kontaktu!