70 godina postojanja skole

Donacija Pokrajinskog sekretarijata: interaktivna tabla i renesansna harfa

U našu školu je 30. oktobra stigla interaktivna tabla marke ''iBoard interactive'', a 19. novembra i mala harfa ''Camac Harp France''.

Osnovna ideja bila je da se interaktivna tabla (takozvana pametna tabla – smart board) prvenstveno koristi u grupnoj nastavi solfeđa i teorije muzike sa učenicima niže škole. Istovremeno ona je na raspolaganju i učenicima srednje škole, kako za stručne, tako i za opšteobrazovne predmete. Pametna tabla ''zahteva'' aktivnije učešće i učenika i predavača, a moramo se pohvaliti i nastavnicima naše škole koji su vrlo entuzijastično prihvatili izazov da u svom poslu koriste svetske metodičke alatke, tehnologije i osavremenjene programe. Oni su obuku za rukovanje interaktivnom tablom prošli odmah po njenoj postavci. Muzičkoj školi ''Josif Marinković'' na ovaj način je omogućeno praćenje najsavremenijih trendova u obrazovanju i vaspitanju. Već sada je uočljivo da je interaktivna tabla našu nastavu učinila dinamičnijom, a mogućnost upotrebe različitih medija i inforacija koje su dostupne na licu mesta (putem interneta sa kojim je tabla povezana) na drugačiji način inspirišu svakog ko prisustvuje časovima obogaćenim interaktivnim sadržajem.

Sa druge strane, na nešto ''klasičniji'' način, nastavu u Muzičkoj školi oplemeniće i prisusvo male harfe. Ovaj nadasve specifičan instrument ima 38 žica a poznat je i pod nazivima keltska, kao i renesansna harfa. Širom sveta (posebno u Irskoj i Južnoj Africi) koristi se kao narodni instrument, ali se na njoj istovremeno izvoditi širok spektar muzičke literature svih epoha i stilova. Mala harfa je veoma važna za individualnu nastavu sa najmlađim učenicima koji će uz nju lakše ostvariti svoje početne muzičke korake. Ona omogućava bezbolniji prelazak na najveći i najsloženiji trzački instrument – veliku, pedalnu harfu. Primenljiva je i u radu sa srednjoškolcima. Na ovogodišnjem Republičkom takmičenju u kategoriji harfe jedan od zahteva je izvođenje tradicionalne srpske muzike na maloj harfi, pa se učenici i profesori sa trzačkog odseka posebno raduju novom instrumentu koji će im omogućiti da ravnopravno učestvuju na ovoj renomiranoj muzičkoj manifestaciji. Takođe, ovaj instrument će svoju primenu naći i na predstojećem Vojvođanskom festivalu harfe koji se tradicionalno održava kod nas.

Sredstva za novu školsku opremu su dobijena po osnovu Konkusa za finansiranje i sufinansiranje nabavke opreme za škole osnovnog obrazovanja i vaspitanja i škole srednjeg obrazovanja na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine za 2015. godinu. Uz veliku zahvalnost koju dugujemo Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice AP Vojvodine, ubeđeni smo da će prisustvo interaktivne table i male harfe u Muzičkoj školi ''Josif Marinković'' ostaviti dugotrajne pozitivne efekte, a da će naša nastava biti još lepša i kvalitetnija.

KONCERT - TRIO SINGIDUNUM

Muzička škola "Josif Marinković" Zrenjanin i SOKOJ organizuju KONCERT koji će se održati u Svečanoj sali Muzičke škole "Josif Marinković" u Zrenjaninu, 30.11.2015. sa početkom u 18 časova. Nastupa Trio Singidunum iz Beograda. Ulaz je slobodan.

Trio Singidunum u ovom sastavu (Stana Krstajić – flauta, Ksenija Milošević – violina i Dejan Subotić – klavir) postoji deset godina i predstavlja jedini stalni kamerni ansambl ovog tipa u našoj sredini. Na repertoaru ansambla nalaze se raznovrsna dela, od barokne epohe do kompozicija savremenih autora. Trio je premijerno izveo nekoliko dela pisanih upravo za ovaj sastav, koje su napisali Vlastimir Trajković (prvobitna postava trija), Dejan Despić, Ante Grgin, Ivan Brkljačić, Dragana Jovanović, Tatjana Milošević i Milana Stojadinović Milić.

Trio Singidunum je nastupao u  Svečanoj sali Skupštine grada Beograda (premijera dela Dragane Jovanović) i Sali Beogradske filharmonije u okviru sezone Jugokoncerta. 2008. godine je otvorio koncertnu sezonu Liceuma u Sali Prve kragujevačke gimnazije. U decembru 2009. godine Trio Singidunum je premijerno izveo dela Ante Grgina i Ivana Brkljačića u Galeriji Art get. Ansambl je takođe nastupao u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine (prvo izvođenje kompozicije Milane Stojadinović Milić), Etnografskom muzeju, Ruskom domu, Galeriji SANU, Svečanoj Sali "Kornelije Stanković" (koncertna sezona UMUS-a), Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, Sceni Kulturnog centra u Pančevu i  Sali Muzičke škole u Valjevu. Trio je nastupao na jubilarnim koncertima u čast Dejana Despića i Andreje Pregera. Ostvario je trajne snimke za Radio Beograd.

Tokom 2013. godine, trio Singidunum je realizovao tri koncerta pod pokroviteljstvom SOKOJ-a u Beogradu, Pančevu i Novom Sadu, sa delima Dejana Despića (premijerno izvođenje), Tatjane Milošević (premijerno izvođenje), Ivana Brkljačića, Rajka Maksimovića i Dragane Jovanović. Krajem iste godine, trio je ostvario još dva koncerta, promovišući naše muzičko stvaralaštvo, u Požarevcu i u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Tom prilikom premijerno je izvedeno najnovije delo Dragane Jovanović.

Na programu su dela domaćih autora, a Zrenjaninci će biti u prilici da prisustvuju i premijernim izvođenjima kompozicija Ane Krstajić i Luke Čubrila.

 

PROGRAM:

Dejan Despić: Nokturno op. 5a

Ana Krstajić: Žetva, slika za flautu, violinu i klavir, premijerno izvođenje

Dragana Jovanović: Kunst der Musikomoeopathie

I Phosphoricum acidum C 142,7

II Arnica montana C 57,2

III Tarentula hispanica C 142,8

Luka Čubrilo: Zamrznuto u vremenu, kontemplativna skica za flautu, violinu i klavir, premijerno izvođenje

Rajko Maksimović: Rukovet

I Andante rubato

II Allegro moderato

III Andante poco rubato

IV Allegro

Ivan Brkljačić: 7 kroki ilustracija i epilog ili kako su kSING I DUNU sreli Malu stanu

Kratka istorija Beograda

279. p.n.e. Rađanje

630. Velika bela svetlost

1284. Mala stana

1405. Kupanje u zlatu

1867. Ključevi

1937. Odlazak

1968. Povratak

2009. Epilog (Novi početak)

Dragana Jovanović: BI-BO-BZ

I bi

II bo

III bz

 

Poveži se sa nama

Mi smo i na socijalnim mrežama. Poveži se sa nama da budemo u kontaktu!